Cersetor

O terasa. Lume la mese. Apar cersetorii. Cineva ii spune unuia dintre ei sa plece. Si primeste raspunsul asta: “Cum v-ati simti daca dintr-o turma de oi, ati fi singura oaie pe care celelalte nu o baga in seama?” M-a apucat rasul la comparatia cu oile si cu turma, pentru ca mi se parea ca suna a secta. Era felul lui de a explica marginalizarea.

O data la biserica, un preot sfatuia enoriasii, sa nu ii ajute pe cei care stau la usa bisericii si cersesc. Biblia ne sfatuieste ca e mai bine sa ajuti un om sa se ajute. Practic, nu ii dai tu, dar ii creezi mijloacele sa isi poata face singur. Asta e adevarata mila si adevaratul ajutor. Iar celor care cereau la usa, el a vrut sa le dea de lucru si au refuzat.

Multi au impresia ca, daca dau 1 leu unui cersetor, fac un lucru bun. Eu nu dau bani, dar le dau haine si mancare. Stim toti de mafia care exista in spatele cersitului. Si nu il mai recunoastem pe acela care, chiar are nevoie. Un domn intelept spune, sa dai atunci cand simti ca trebuie sa dai. Doar atunci!

Advertisements

3 responses to this post.

 1. Uneori nu ai la tine haine sau mancare, esti in fuga, in graba. Mi-a spus cineva o vorba, care mie mi s-a parut corecta si mi-am insusit-o: “Nimeni nu cere pentru ca are, ci pentru ca nu are.” Asa ca, eu fac parte dintre cei ce dau bani la cersetori, e drept la cersetori trecuti prin anumite filtre.

  Reply

 2. Posted by cdlevit on 14/05/2011 at 2:27 pm

  Salut!

  Discriminarea.. se afla chiar si atunci cand avem impresia ca facem un bine.

  Un cersetor, adesea.. nu alege situatia in care se afla, este fortat de imprejurari sau, mai rau, nu le cunoaste.

  Lipsa de cultura, mai bine zis.. lipsa de perspectiva ne face sa vedem doar ceea ce e la suprafata. Mie daca-mi spunea acel “cersetor” de comparatia cu oile.. ma gandeam, mai degraba, la modul cum oamenii judeca ca o turma, toti au niste idealuri si.. standarde tipizate, pur si simplu aplica pe cele “verificate”. E simplu.. turma dicteaza, membrii alterneaza.

  Referitor la.. asa-zisul popa.. exista sfinti, daca nu ma insel, care faceau donatii, nu doar in bani ci si sub alta forma.. desigur.. incultura nu e prezenta doar la “muncitori” ci si.. in “inaltele” sfere religioase, banal.. dar degradant. Oare situatia e de natura recenta sau… ?

  In fine.. spor si .. numai bine!

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: